Öğrencilere Çift Ana Dal Ve Yan Dal İmkanı
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen diploma programlarına kaydolan öğrencilere, talepte bulunmaları halinde belirli programlarda yan dal ve çift ana dal eğitimi yapma imkanı getirildi. Böylece fizik, kimya, matematik, biyoloji gibi temel bilimlerle ilgili programları seçecek öğrencilerin mezuniyet sonrası çalışma imkanlarının genişletilmesi hedefleniyor.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen diploma programlarına kaydolan öğrencilere, talepte bulunmaları halinde belirli programlarda yan dal ve çift ana dal eğitimi yapma imkanı getirildi. Böylece fizik, kimya, matematik, biyoloji gibi temel bilimlerle ilgili programları seçecek öğrencilerin mezuniyet sonrası çalışma imkanlarının genişletilmesi hedefleniyor. Öğrenciler yan dal ve çift ana dal programlarına kayıt yaptırmak için ilgili üniversitelere başvuracak.
Yükseköğretim Kurumları'nda Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeye göre, YÖK tarafından belirlenen diploma programlarına kaydolan öğrenciler, talepte bulunmaları halinde yine YÖK tarafından belirlenecek programlarda çift ana dal ve yan dal eğitimi yapabilecek.
Böylece "Temel bilimler" olarak ifade edilen fizik, kimya, biyoloji, matematik gibi lisans programlarından mezun olacak öğrencilerin çalışma imkanlarının genişletilmesi ve öğrencilerin bu bölümleri seçmesinin teşvik edilmesi amaçlanıyor. Düzenleme 2023-2024 eğitim öğretim yılında uygulanmaya başlanacak. 2023-YKS’ye girmiş ve bölüm tercihi yapacak öğrenciler bu konuyla ilgili açıklamaları seçecekleri programın koşullarında görebilecek. Öğrenciler yan dal ve çift ana dal programlarına kayıt için ilgili üniversitelere başvuracak.
Yatay Geçiş Düzenlemesi
Yönetmelikle ayrıca, yurt dışında kurulmuş olan bir üniversiteden yurt içindeki yükseköğretim kurumlarının başarı sıralaması şartı aranan programlarına yatay geçiş hükümlerini düzenleyen hükümde de düzenleme yapıldı. Öğrencinin yükseköğrenimine başladığı yıl, kayıtlı olduğu üniversitenin YÖK tarafından esas alınan sıralama kuruluşlarının Times Higher Education (THE), QS World University Rankings, Academic Ranking of World Universities (ARWU), CWTS Leiden Ranking dünya üniversiteler sıralamalarının en az üçünde ilk 400'lük dilim içerisinde yer alması ve ilgili dönem, sınıf ve başarı şartlarını taşıması gerekecek.
Benzer Haberler
"Bilgi Ve Becerileri Büyük Önem Taşıyor"
YÖK İle SESRIC Arasında Protokol İmzalandı
Kabul Mektupları İlgili Süreci Dijital Ortamda
"Rekabetçi Olması Gerektiğine İnanıyoruz"
"Yükseköğretimin Uluslararasılaşması" İçin Rapor
"Mutlaka Aklımızın Rehberliğinde Yapalım"
YÖK Başkanı Özvar’dan Öneriler
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Çağrıda Bulundu